Lainaneuvottelu, osa 2

Viime viikon aikana koettu totaalinen pettymys pankkini toimintaan on saanut uuden lehden kokemusten kirjaan. Viime viikon pohjalta olin muuttanut odotukseni uuden rahoituksen osalta lähes nollaksi ja siirtänyt seuraavan asunnon oston ensi syksyyn toisen pankin avustuksella. Mutta tällä kertaa neuvottelijana oli ammattilainen. Kävimme lävitse kaikki tulot ja menot niin asuntojen kuin muidenkin toimieni osalta. Vakuuslaskelmatkin saatiin tehtyä ilman mitään erimielisyyksiä. Tämän seurauksena vaikuttaa vahvasti, että eläkesuunnitelmani saa uuden komponentin, asunto numero seitsemän.

Kokemusten listalle saatiin siis uusi sivu, jos tunnen olevani oikeassa, todennäköisesti näissä asioissa myös olen oikeassa. Laskelmani osoittivat selkeästi vakuuksieni riittävät uuden asunnon rahoittamiseen. Toinen oppi oli, että en suostu enää uudestaan neuvottelemaan laina-asioitani puhelimitse perustoimihenkilön kanssa. Web-neuvottelussa pystyy käymään hyvin tarkasti kaikki yksityiskohdat ja sparraaamaan vastapuolen kanssa. Tällä kertaa sain myös pankin järjestelmän tarjoamat vakuusarvot tietooni ilman suurempia vastusteluita. Ja mikä hienointa, vakuusarviot saadaan tehtyä pankkiryhmän välittäjän avulla, ilman isännöitsijän todistuksia. Tästä syntyy lähes 500 euron säästö. Säästöä se on saamatta jäänyt laskukin.

Lainapäätöksen pitäisi siis näillä näkymin olla selviö ja nyt sitten aletaan etsimään kohdetta. Yksi on jo kiikarissa, mutta pelkät valokuvat eivät vielä riitä päätöksen tekemiseen. Nyt printtaan oman muistilistani mukaan ja alan käymään kohteita lävitse.

4 kommenttia:

  1. Itse laitan nykyään lainahakemuksen kanssa liitteeksi:
    - nykyisten asuntojen tuotto- ja kassavirtalaskelmat
    - osakkeiden ja rahastojen sisällön ja arvot sekä näkymät lyhyesti.
    - Selvitykset omista nettotuloista ja tulojen säästö% tilaston.

    Pääsääntöisesti excel-taulukkoja ja lyhyttä tekstiä, tämän avulla viestin että olen perehtynyt aiheeseen riittävästi ja asiat etenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä, tuo ensimmäinen neuvottelija olisi todennäköisesti halvauksen nähdessään minun Excelin. Onneksi tämä on nyt hallinnassa

      Poista
  2. Voi olla, että olisi excelistä tosiaan ollut jopa haittaa ekassa paikassa.

    Eivät siis paremmassa pankissa vaadi isännöintitodistuksia selvittääkseen taloyhtiövelkaa? Vaikuttanee kuitenkin aika paljon vakuusarvolaskennassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä isännöitsijäntodistus varmaan riippuu myös pankkisuhteesta. Mutta he toki soittavat oman ryhmän / yhteistyökiinteistövälittäjälle tarkistaakseen hintatason ja muut mahdolliset asiat. Tämähän on sinällään helppo tarkistaa, koska ko. välittäjä tarkistaa netistä toteutuneiden kauppojen hinnat. Välittäjillä on oma tietokantansa, josta he näkevät taloyhtiökohtaisesti toteutuneet kaupat. Ja käsittääkseni tätä tietokantaa täydentävät kaikki vähänkään isommat kiinteistövälitysketjut.

      Pankeilla on myös sisäiset järjestelmät, jotka estimoivat asuntojen vakuusarvot. Tämä näytti jonkinlaista nousua omien asuntojeni osalta, joskin olin itse hieman optimistisempi arvoista.

      Omat asuntoni ovat ostettu sen verran vähän aikaa sitten, että pystyin kertomaan tarkasti mitä ostojen jälkeen on tapahtunut ja tulee tapahtumaan.

      Poista