Huhtikuun asuntojen hintatilasto

Olin hieman huolimaton kalenterini kanssa ja jätin huomioimatta Tilastokeskuksen hintatilastojen julkaisun. Pari päivää myöhässä kuitenkin törmäsin tähän puolivahingossa ja täytyy kyllä sanoa olevani hämmentynyt.

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat Helsingissä yhden kuukauden aikana peräti 4,6 %. Tämä on siis muutos maaliskuusta huhtikuuhun. Liike on kyllä huikea mutta...

Vastaavanlainen liike nähtiin myös vuosi sitten. Tuolloin muutos oli vieläkin huikeampi eli 7,1 %. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan kuinka hinnat kehittyvät seuraavan kahden kuukauden aikana. Näin nähdään, onko huhtikuusta tullut kausivaihtelun painajainen vai onko kyseessä oikeasti talouskasvun kiihtymisen aiheuttama pidempikin ilmiö. Toivon luonnollisesti viimeistä, pelkään kuitenkin ensimmäistä.

Tilastokeskus julkaisee myös päivityksiä vanhaan dataansa ja täältä löytyikin tällä kertaa se mielenkiintoinen osio. Olin taannoisessa blogissani hieman pettynyt ja yllättynyt vuoden alun vaisusta kehityksestä. Nyt kuitenkin Tilastokeskuksen lukujen valossa vaikuttaa oma aavistukseni olleen hieman lähempänä totuutta. Kuten on hyvin tiedossa, Tilastokeskuksen ensimmäisistä luvuista puuttuu varsin paljon tietoa ja he päivittävät tilastojaan myöhemmin. Näin tälläkin kertaa.  Koko maan tasolla vuoden vaihteen hintoja alennettiin, joka johtaa luonnollisesti vertailukohdan helpottumiseen. Pääkaupunkiseudun osalta hintoja kuitenkin hieman korotettiin. Katsottaessa vuoden alun kehitystä, hintakehitys on ollut selkeästi parempaa kuin ensimmäisten lukujen valossa. Eli kaikki näyttää varsin valoisalta, kun vielä huomioidaan Suomen talouskasvun parantuminen ja työttömyyden lasku.

Tällä kertaa jätän analysoinnin tähän siviilielämän muiden kiireiden vuoksi. Pyrin palaamaan aiheeseen paremmalla ajalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti